There are no translations available.
I. CAMPIONAT INTERNATIONAL DE FRUMUSETE F.C.I. PENTRU TOATE RASELE
A. CÂINI DE RASA NESUPUSI PROBELOR DE LUCRU
Pentru a primi titlul de Campion International de Frumusete, câinele trebuie sa fi obtinut:
a) patru Certificate de Aptitudine în Campionat International de Frumusete (CACIB) în trei tari diferite, de la trei arbitri diferiti, indiferent de numarul participantilor, într-o perioada de minimum un an si o zi.
b) Perioada între primul si ultimul CACIB se întelege dupa cum urmeaza: de exemplu, de la 1 ianuarie 1996 la 1 ianuarie 1997.
Pentru pct. a si b pot fi acordate exceptii daca au fost aprobate de Comitetul General al F.C.I.
B. CÂINI DE RASA SUPUSI PROBELOR DE LUCRU
Pentru obtinerea titlului de Campion International de Frumusete, câinele trebuie sa fi obtinut:
a) într-o perioada de minimum un an si o zi, în doua tari diferite, de la doi arbitri diferiti, doua Certificate de Aptitudine în Campionat International de Frumusete (CACIB) indiferent de numarul participantilor.
b) Perioada între primul si ultimul CACIB se întelege dupa cum urmeaza: de exemplu, de la 1 ianuarie 1996 la 1 ianuarie 1997. Data expozitiei nu se socoteste.
c) cel putin un loc trei sau calificativul “Bun” într-o proba de lucru unde Certificatul de Aptitudine în Campionat National de Lucru (CACT) este pus în competitie.
Cu toate acestea, daca proba de lucru este arbitrata pe puncte, locul nu mai este luat în consideratie si câinele trebuie sa fi obtinut în acest caz cel putin 75% din numarul de puncte.
· Exceptii pentru Fox-Terrieri
In cadrul probelor cu punctaj, câinele trebuie sa fi obtinut la proba de vizuina cel putin 60% din puncte.
Pentru a si b pot fi acordate exceptii daca au fost aprobate de Comitetul General FCI.
· Câini de Utilitate: Probele internationale pentru câini de salvare, diversele probe nationale de Schutzhund sau Regulamentul Concursurilor Internationale RCI (IPO) sunt singurele probe care permit omologarea titlului de Campion International de Frumusete.
In ceea ce priveste RCI (IPO) câinele trebuie sa fi obtinut în clasa 1 un minim de 70% din puncte pentru fiecare disciplina si anume: disciplina, urma si aparare.
C. REGULI COMUNE PENTRU FORMULELE A SI B
Daca o rasa are mai multe varietati ce difera între ele prin greutate, natura parului, culoare, etc., Adunarea Generala F.C.I. decide daca se va acorda un singur titlu CACIB pe toate varietatile reunite sau mai multe titluri.
In caz de contestatii sau obiectii, Comitetul F.C.I. decide definitiv dupa consultarea tarii de origine a rasei si a Comisiei de Standarde F.C.I.
II. CAMPIONAT INTERNATIONAL DE LUCRU F.C.I.
Rasele de câini la care probele sunt organizate de F.C.I. pot solicita acest titlu.
Pentru a primi titlul de Campion International de Lucru, un câine trebuie sa fi obtinut :
- fara sa conteze vârsta, doua certificate de aptitudine în Campionat International de Lucru (CACIT) de la doi arbitri diferiti, în doua tari diferite sau sub organizarea a doua cluburi de nationalitate diferita si doua locuri 1 la probele de lucru din cadrul concursurilor internationale patronate de F.C.I.
- la vârsta de minimum 15 luni, într-o expozitie internationala patronata de F.C.I., indiferent de numarul câinilor participanti, cel putin calificativul “FOARTE BUN” sau, într-o tara care ignora un astfel de calificativ, un loc 2 în clasa lucru sau în clasa deschisa.
· Câini de Utilitate: CACIT nu se acorda decât în urma unui Test International pentru Câini de Salvare, o Proba Nationala de Schutzhund sau un RCI (IPO) .
· Câini de Aret Continentali: Pentru câinii de aret continentali sunt create un Campionat International de Lucru “field trial” si un Campionat International de Lucru “proba de vânatoare”.
Pentru a obtine titlul de Campion International de Lucru “field trial” ChIT(ft) un câine trebuie sa fi obtinut:
a) La vârsta de minimum 15 luni, 2 CACIT sau un CACIT si doua R.CACIT câstigate în field trial organizate sub responsabilitatea a doua asociatii nationale canine diferite si sub arbitri diferiti.
b) Daca recompensele au fost obtinute în field trial, unde raportul nu este obligatoriu, câinele trebuie sa se fi clasat cu cel putin “Foarte bine“ sau în tarile care ignora acest calificativ, cel putin un premiu 2 într-un field trial, patronat de F.C.I., unde raportul este obligatoriu
c) La vârsta de 15 luni, într-o expozitie internationala patronata de F.C.I., indiferent de numarul de câini expusi, cel putin calificativul “Foarte bun” sau în tarile care ignora acest calificativ, cel putin locul 2 în clasa deschisa sau clasa munca.
Pentru a primi titlul de Campion International de Lucru “proba de vânatoare” ChIT (ec) un câine trebuie sa fi obtinut :
a) La vârsta de minimum 15 luni, doua CACIT sau un CACIT si doua R.CACIT câstigate în probe de vânatoare organizate sub responsabilitatea a doua societati nationale conducatoare sub arbitri diferiti.
b) Daca recompensele sunt obtinute în probele de vânatoare pamânt si apa, câinele trebuie sa fie clasat cu minimum un calificativ “Foarte bine” sau în tarile care ignora acest calificativ, un premiu 2 în probele de vânatoare polivalente, patronate de F.C.I.
c) Daca la vârsta de minimum 15 luni, într-o expozitie internationala patronata de F.C.I. indiferent de numarul de câini expusi, cel putin calificativul “Foarte bine” sau în tarile care ignora acest calificativ cel putin un premiu 2 în clasa munca .
Daca un câine propus pentru CACIT este deja Campion International de Lucru atribuirea acestei recompense nu se va reporta asupra celui propus pentru rezerva.
Pentru omologarea titlului ChIT(ft) sau ChIT(ec) proprietarul câinelui transmite cererea Secretariatului General F.C.I. prin intermediul societatii nationale conducatoare din tara sa pe baza documentelor cerute, într-un termen de maximum un an.
· Teckel (Dachshund) : 3 alternative
- Fie 2 x CACIT în proba de vizuina artificiala la vulpe (BhFK) în doua tari diferite si cel putin un loc 3 într-o proba multipla (Vielseitigkeitsprufung - Vp) sau o proba de urma de sânge (Sp).
- fie 2xCACIT într-o proba multipla (Vp) sau într-o proba Brakier (de urmarire) si un loc 3 într-o proba de vizuina artificiala la vulpe (BhFK) sau o proba reusita la vizuina naturala de vulpe (BhFN) sau pe blana (BhDN), obtinute în doua tari diferite.
- fie 1xCACIT într-o proba de vizuina artificiala la vulpe (BhFK) si 1xCACIT într-o proba multipla pentru urma la iepure (Vp), în doua tari diferite.
· Kaninchenteckeli: în aceeasi zi, 1xCACIT într-o proba KschIH(Schleppe: tragând iepurele afara din vizuina) si un alt CACIT într-o proba KSpN(Sprengen) sunt indispensabile precum si o proba Spurlaut (urma si glas la iepure).
Pentru Campionatul International de Lucru, rezerva CACIT va putea fi acordata si transformata în CACIT doar atunci când titlul CACIT a fost atribuit unui câine care era deja Campion International, sau atunci când câinele propus pentru CACIT nu este în posesia unui pedigree de 3 generatii, recunoscut de F.C.I.(exceptie pentru câinii de aret continentali – a se vedea mai sus).
Titlul CACIT nu poate fi acordat decât printr-o proba.
a) Câini pentru vizuina, teckeli, fox-terrieri, terrieri de vânatoare, Welsh Terrier
Fiecare câine ce a obtinut numarul maximal de puncte într-o proba la vizuina, poate obtine titlul CACIT.
a) Teckeli
Teckelii care au obtinut cel putin 267 de puncte si un loc 1, în fiecare din disciplinele unei probe multiple internationale, pot primi titlul CACIT.
III. TITLUL CUMULATIV DE CAMPION INTERNATIONAL DE LUCRU SI FRUMUSETE
Câinii apartinând raselor de vânatoare si de utilitate pentru care probele practice sunt organizate sub patronajul F.C.I. primesc titlul dublu de “Campion International de Lucru si de Frumusete” daca îndeplinesc conditiile prevazute de cele doua campionate.
IV. DISPOZITII GENERALE
a) Daca proba unde CACIT-ul este pus în competitie se arbitreaza pe puncte si daca mai multi câini au obtinut acelasi punctaj, acestia vor fi departajati dupa modul indicat de Regulamentul de Campionat National al tarii unde are loc proba.
Daca acest regulament nu prevede aceasta eventualitate, câinii clasati ex-aequo sunt supusi unuia sau mai multor baraje pâna când unul din acesti câini va obtine o nota superioara celorlalti.
In functie de posibilitati, barajele vor comporta un ansamblu al exercitiilor probei, daca nu, barajele vor consta din succesiunea fiecarui exercitiu separat în ordinea programului, pentru selectia unui câine ce va obtine o nota superioara celorlalti.
b) Comitetul F.C.I. verifica îndeplinirea conditiilor regulamentare. In cazul îndeplinirii acestor conditii, omologheaza propunerea arbitrului. In caz contrar, distinctia nu va fi decernata.
c) Titlul definitiv de Campion International este decernat de Comitetul FCI.
In conformitate cu diversele acorduri încheiate cu diferite tari membre, Secretariatul F.C.I. poate sa emita, la cererea proprietarului si fara sa consulte organizatia canina nationala, titlul de Campion International cu conditia ca toate documentele necesare sa fi parvenit la Secretariatul FCI.
Acest regulament intra în vigoare cu începere de la 01.01.2001.
|