Contact

Adresa :
str. Piata Mica, nr.28, Sibiu,

Program ACh SIBIU :
Marti si Vineri : 13,oo - 18,oo

Corespondenta:

O.P 1 , C.P 136 ,cod 550450, Romania

 

Presedinte: Adrian LUDOSAN 

+40 (747) 405.886

+40 (722) 305.624

 

Secretariat: Ioana TITONEA

+40 (746) 317.846Fax : (004) 369.814.508

e-mail: ludosanadi@yahoo.com sau office@achsibiu.ro

 

 

REGULAMENTUL INTERNATIONAL DE CRESTERE F.C.I.


PREAMBUL

1. Tarile membre si partenere sub contract ale FCI vor respecta Regulamentul de crestere international FCI.

Drepturile si obligatiile reciproce ale proprietarilor de etaloni sau de femele sunt determinate n principal de dreptul national, regulamentele stabilite de asociatiile chinologice nationale sau de membrii acestora (asociatii teritoriale sau cluburi de rasa) si /sau conventiile particulare. In cazul lipsei unor astfel de reglementari, va fi aplicat prezentul Regulament.

Crescatorilor si proprietarilor de etaloni le este insistent recomandat sa stabileasca n scris conditiile n care se va face monta, astfel nct sa se creeze o situatie clara cu privire la obligatiile financiare.

Proprietarul unui cine este considerata persoana care a achizitional legal animalul, se gaseste n posesia sa si poate proba detinerea acestuia printr-un certificat de nregistrare si un pedigree valabil.

Posesorul etalonului este fie proprietarul acestuia, fie persoana care a primit autorizatia proprietarului de a oferi serviciile numitului etalon n vederea efectuarii unei monte.

Prezentul regulament priveste toate tarile membre si partenere sub contract FCI. Prin aceasta se ntelege ca activitatea de crestere nu poate fi practicata dect cu cini de rasa pura, cu un caracter bun, n perfecta stare de sanatate din punct de vedere al ereditatii si functionalitatii si nscrisi ntr-o carte de origine sau registru de asteptare recunoscute de FCI. De asemenea, acestia trebuie sa ndeplineasca conditiile dictate de tarile membre si partenere sub contract FCI.

Singurii cini ce pot fi considerati n perfecta stare de sanatate din punct de vedere al ereditatii sunt aceia care poseda caracteristicile standardului unei rase, tipul si temperamentul corespunzator acesteia si care nu prezinta nici un defect ereditar substantial care sa poata afecta aspectul functional al progeniturii lor. In consecinta, tarile membre si partenere sub contract FCI trebuie sa evite ca standardele sa contina exagerari ale caracteristicilor ce ar putea pune n pericol functionalitatea cinilor.

In materie de "gestionare" a defectelor ereditare precum displazia de sold sau atrofia progresiva a retinei, tarile membre si partenere sub contract FCI trebuie sa tina o evidenta cinilor atinsi de aceste maladii si sa le combata metodic si continuu, informnd FCI daca aceasta o va cere.

Tarile membre si partenere sub contract FCI se bucura de sprijinul Comisiei Stiintifice n materie de evaluare a defectelor ereditare. Comisia ajuta la combaterea acestor defecte ndrumnd tarile membre si partenere sub contract FCI. In cazul n care Comisia va elabora si edita un plan de masuri privind combaterea acestor defecte, acesta va trebui sa fie respectat din momentul aprobarii sale de catre Comitetul General FCI.

Tarile membre si partenere sub contract FCI au toata competenta si responsabilitatea n materie de crestere. Aceasta consta n indicatiile si liniile directoare date crescatorilor, controlul procedurilor de crestere practicate de crescatori si gestionarea cartilor de origine.

Tarile membre si partenere sub contract FCI trebuie sa elaboreze propriile regulamente de crestere, n baza prezentului regulament si n care sa fie stipulate obiectivele urmarite. Aceste regulamente trebuie sa tina cont, ntr-o maniera adecvata, de specificul muncii pentru fiecare rasa.

Nu pot fi folositi pentru crestere cinii ce prezinta urmatoarele anomalii: temperament necorespunzator, surditate sau cecitate congenitala, buza de iepure, bolta palatina deschisa, malformatii notorii ale maxilarului sau defecte dentare pronuntate, atrofie progresiva a retinei, epilepsie, criptorhidie, monorhidie, albinism, displazie severa a soldului sau culoarea robei necorespunzatoare.

Comerciantii de cini si cei care cresc cini ntr-un scop strict comercial nu pot creste cini ntr-o tara membra sau partenera sub contract FCI.

CHELTUIELI DE TRANSPORT SI NTRETINERE A FEMELEI
2. Proprietarului femelei i este recomandat sa-si aduca si sa-si recupereze femela fie personal fie prin intermediul unei persone de ncredere. Atunci cnd femela va ramne la posesorul etalonului mai multe zile, toate cheltuielile ocazionate de alimentatie, cazare, ngrijiri veterinare ct si pagubele provocate canisei sau domiciliului posesorului etalonului sunt n sarcina proprietarului femelei. Transportul femelei se efectueaza pe cheltuiala proprietarului acesteia.

RESPONSABILITATEA
3. n conformitate cu dispozitiile legale n vigoare n diferitele tari, este considerata ca responsabila de pagubele provocate de animal unor terte persoane, persoana care n momentul provocarii acestora asigura ntretinerea si ngrijirea numitului animal.

In acest sens, proprietarul (sau posesorul) etalonului va proceda la ncheierea unui contract de asigurare cu raspundere civila.

DECESUL CATELEI
4. In cazul cnd cateaua a decedat pe timpul ramnerii n pensiune la proprietarul etalonului, acesta din urma se va obliga, pe cheltuiala sa, sa procedeze la constatarea decesului si cauzele care l-au provocat de catre un medic veterinar. Proprietarul etalonului l va informa ct mai rapid posibil pe proprietarul femelei despre decesul acesteia si cauzele sale. Daca proprietarul catelei va dori sa vada cateaua decedata, nu-i va putea fi refuzat acest drept.

In cazul cnd decesul catelei s-a produs din vina proprietarului etalonului, acesta din urma va trebui sa plateasca daune interese proprietarului catelei. In cazul cnd proprietarul etalonului nu este responsabil de decesul catelei, proprietarul catelei va trebui sa-i returneze acestuia cheltuielile ocazionate de decesul catelei.

ALEGEREA ETALONULUI
5. Posesorul etalonului se obliga sa nu monteze cateaua dect cu etalonul prevazut si n nici un caz cu un altul.
In cazul cnd cateaua nu a fost montata de etalonul prevazut, ea nu va putea fi montata cu un alt etalon dect cu acordul proprietarului catelei.
In orice caz, este strict interzisa monta catelei cu doi masculi sau mai multi pe perioada acelorasi calduri.

MONTA ACCIDENTALA
6. In cazul cnd a avut loc o monta accidentala efectuata de un alt etalon dect cel prevazut, posesorul etalonului care a efectuat monta este obligat sa-i ramburseze proprietarului catelei toate cheltuielile ocazionate de aceasta monta eronata.
Dupa o monta accidentala efctuata de catre un alt etalon dect cel convenit, este strict interzisa o noua monta cu etalonul care a fost ales initial.
Posesorul etalonului nu poate n nici un caz, pentru o asemenea monta, sa pretinda obligatii financiare proprietarului catelei.

ATESTAREA MONTEI
7. Posesorul etalonului va certifica prin redactarea unui atestat, executarea corecta a montei. El confirma prin semnatura pe acest document ca a fost martor ocular al montei. In cazul cnd serviciile cartii de origine ale tarii unde se va declara fatarea, prevad formulare speciale pentru atestarea montei, va fi obligatia proprietarului catelei de a le procura si completa corect si de a le prezenta proprietarului etalonului pentru semnatura.

Acest atestat de monta trebuie obligatoriu sa contina urmatoarele date:

a) Numele si numarul de nregistrare al etalonului n cartea de origine.

b) Numele si numarul de nregistrare al femelei n cartea de origine.

c) Numele si adresa posesorului/proprietarului etalonului

d) Numele si adresa proprietarului femelei n momentul montei, eventual data achizitiei femelei

e) Locul si data montei

f) Semnatura posesorului etalonului si proprietarului catelei

g) Daca serviciile cartii de origine solicita pentru nregistrarea puilor rezultati, o fotocopie certificata sau un extras certificat conform cu pedigreeul etalonului, posesorul etalonului va furniza gratuit aceste documente proprietarului catelei.

DESPAGUBIRI PENTRU MONTA
8. Ii este recomandat proprietarului etalonului sa nu semneze atestatul de monta dect dupa plata pretului fixat n prealabil pentru monta. Retinerea femelei cu titlu de gaj nu este permisa.

9. Daca etalonul convenit nu a efectuat monta, indiferent de motiv sau pentru ca femela nu se lasa montata, neputndu-se efectua monta, proprietarul etalonului are dreptul doar la despagubirile prevazute la Art.2 si n nici un caz nu va putea pretinde pretul fixat pentru monta.

10. In ceea ce priveste descendenta etalonului, proprietarul etalonului nu are dreptul, fata de proprietarul femelei, la alte despagubiri dect cele prevazute pentru monta. De asemenea, el nu are dreptul sa primeasca un pui.

Daca partile se pun de acord cu privire la primirea unui pui, acest acord va fi formulat n scris nainte de monta. Intr-un asemenea acord, vor fi absolut precizate si respectate urmatoarele puncte :

a) momentul alegerii puiului de catre proprietarul etalonului

b) momentul primirii puiului de catre proprietarul etalonului

c) momentul din care dreptul proprietarului etalonului de a alege un pui este irevocabil prescris

d) momentul din care dreptul proprietarului etalonului de a primi puiul este irevocabil prescris

e) reglementarea cheltuielilor de transport

f) acorduri speciale pentru cazul cnd femela a nascut cateii morti sau a supravietuit un singur pui sau pentru cazul cnd puiul ales a decedat nainte de primire.

FEMELA NU A RAMAS GESTANTA
11. Dupa o monta corect executata, se considera ca etalonul si-a ndeplinit obligatiile si ca din acel moment conditiile pentru a avea dreptul la despagubiri au fost ndeplinite.

Aceasta nu constituie o garantie ca femela a ramas gestanta. Ramne la aprecierea proprietarului etalonului, daca femela nu ramne gestanta, fie sa acorde acestei femele la urmatoarele calduri o monta gratuita, fie sa returneze o parte din indemnizatia pentru monta. Un asemenea acord va trebui sa fie redactat n scris naintea montei si va fi cuprins n contractul de monta.

Dreptul la o monta gratuita se stinge n principu daca etalonul prevazut a decedat sau daca a trecut n proprietatea altcuiva sau daca femela prevazuta a decedat.

Daca se probeaza (prin analiza spermei) ca etalonul a fost steril n momentul montei, proprietarului femelei i se vor rambursa toate cheltuielile ocazionate de aceasta monta.

INSEMINAREA ARTIFICIALA
Inseminarea artificiala nu va fi aplicata dect la animale care nainte s-au reprodus natural.

In caz de inseminare artificiala a femelei, veterinarul care a recoltat sperma de la etalon va certifica printr-un atestat scris obtinut dela cartea de origine unde vor fi declarati puii, ca sperma proaspata sau congelata provine de la etalonul prevazut. Atestatul prevazut la art.7 (a-g) va fi furnizat gratuit proprietarului femelei de catre proprietarul etalonului.

Toate cheltuielile ocazionate de recoltarea si inseminarea spermei sunt n sarcina proprietarului femelei.

Veterinarul care a efetuat inseminarea va confirma n scris serviciului cartii de origine, ca femela a fost corect nsamntata cu sperma provenind de la etalonul prevazut pentru monta.

Acest atestat va cuprinde locul si data inseminarii, numele si numarul de nregistrare al femelei n cartea de origine ct si numele si adresa proprietarului femelei.

Proprietarul etalonului de la care provine sperma va furniza un atestat oficial al montei.

CESIONAREA DREPTULUI DE CRESTERE
13. In general, se considera ca din momentul montei, proprietarul femelei este crescatorul progeniturii acesteia.
Cu toate acestea, dreptul de a utiliza o femela sau un etalon poate fi transferat, prin acord contractual, unei terte persoane.
Un astfel de transfer va fi atestat n scris naintea montei planificate. O astfel de cesiune, redactata n scris, trebuie sa fie declarata din timp serviciilor competente ale cartii de origine si eventual asociatiei de crestere, competenta pentru rasa respectiva. Acest document va fi anexat la declaratia de fatare.
Este necesar sa se descrie foarte exact n cesiunea dreptului de crestere, drepturile si obligatiile celor doua parti contractante.
Terta persoana care preia temporar dreptul de crestere al unei femele, este considerata ca proprietar al acesteia, n sensul prezentului regulament, de la monta si pna n momentul ntarcarii.

REGULI DE BAZA
14. Vor fi considerati cini de rasa pura si vor putea primi un pedigree recunoscut de FCI numai puii rezultati din doi parinti de rasa pura, care au pedigree recunoscute de FCI si pe care nu figureaza nici-o obiectie si nici-o restrictie din partea organizatiei chinologice nationale.

15. Pedigreele recunoscute de FCI sunt certificate care atesta fiabilitatea datelor cu privire la generatiile mentionate si nu pot fi considerate certificate care garanteaza calitatea cinelui.

INREGISTRAREA PUILOR N CARTEA DE ORIGINE
16. Daca nu exista acorduri contrare, se considera ca noul proprietar n urma vnzarii unei catele gestante, este n mod automat si crescatorul progeniturii. Puii vor fi nregistrati n cartea de origine a tarii unde proprietarul femelei si are resedinta. Puii vor purta afixul sau.

Orice cine crescut si nregistrat ntr-o tara membra sau partener sub contract FCI va fi identificat printr-un sistem permanent si nefalsificabil; aceasta identificare va trebui sa apara pe pedigree.

Puii sunt nregistrati, n principiu, n cartea de origine a tarii unde proprietarul femelei si are resedinta. In caz de contestatie, el va trebui n mod obligatoriu sa probeze aceasta printr-un atestat eliberat de autoritatea care tine registrul cartii de origine din tara de domiciliu.

Sunt tolerate exceptii pentru crescatorii de cini de rasa care domiciliaza ntr-o tara care nu tine o carte de origine recunoscuta de FCI.

Acestia au posibilitatea de a proceda la nscrierea puilor ntr-o carte de origine recunoscuta de FCI.

Vor fi nregistrati toti puii rezultati la fatare; aceasta include toti puii existenti la data nregistrarii.

REGULAMENTE DE CRESTERE ALE TARILOR MEMBRE FCI
18. Regulamentele de crestere ale tarilor membre si partenere sub contract FCI pot fi mai restrictive dect prezentul regulament dar nu vor contine prevederi contrare acestuia.

DISPOZITII FINALE
19. Acest Regulament nlocuieste Cutuma Internationala de Crestere de la Monaco din 1934.

n caz de divergenta la interpretare, textul german este determinant.

* Adoptat de Adunarea Generala FCI, 11 si 12 iunie 1979 la Berna (Elvetia).